Soms heerlijk even energie opdoen in de keuken.

Pan soep op een petroleumstel

De keuken, koken, bakken, en alles wat met voedsel te maken heeft is mijn hobby.

Alles wat met eten te maken heeft vind ik reuze interessant. Eten koken is altijd mijn taak. Daarnaast sta ik regelmatig in de keuken om iets leuks te fabriceren wat net iets anders is. Het kost mij energie, soms moet ik er wat voor opzij leggen. Aan de andere kant heeft mijn handicap heel veel gekost. Dus krijg ik er op deze manier iets voor terug.

Heerlijk dat je zoiets gewoon in je eigen keuken kan doen.

Dit is bijvoorbeeld een pan met bouillon op een petroleumstel. Wat zit er in de bouillon?

 • Rundvlees
 • Mergpijp
 • Knolvenkel
 • Knolselderij
 • Prei
 • Ui
 • Bleekselderij
 • Bloemkool
 • Spitskool
 • Wortel
 • Garam masala (samenstelling van kruiden)
 • Laurierblad
 • Kruidnagel

Dan minimaal 3 tot 3,5 uur laten pruttelen. Door de temperatuurmeter controleer ik of dat niet te hard gaat. Een constante temperatuur van tussen de 80 en 85 graden is goed. Hierna gaat alles uit de pan. De groente kan weggegooid worden. Dat doe ik pas na het controleren of er geen rundvlees in zit. De bouillon gaat door een zeef. En het rundvlees spoel ik uit, anders komt het troebele vet van het mergpijp of resten van de groenten weer in de schone bouillon. Het rundvlees terug in de pan. Dan heb je een schone bouillon met mooi rundvlees. In dit geval houd ik er denk ik 1 liter uit. Deze bouillon is super als basis om weer rundvlees in te braden, of te gebruiken als basis voor saus. Hierna gaat er soepgroente in, gewoon voorgesneden, en vermicelli. Even tien minuten doorkoken en klaar is tie. Vanavond voor mij smullen.

Ik krijg van mijn vrouw Marja alle ruimte.

Naast koken heb ik nog andere hobby’s. Zoals lezen, mijn bibliotheek archiveren, spelen met elektronica, verdiepen in politiek, techniek.
Dat komt een andere keer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *